keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Sikainfluenssauhka

On se niin väärin. Se, että kesän, loman ja hyvin sujuvan urheiluputken keskelle sikainfluenssauutiset leviävät kuin pahemmatkin virukset... Mietityttää, vaikka tuntuu siltä, että aivot jauhavat tyhjää, kun ei kuitenkaan oikein tiedä, mitä tästä H1N1-viruksen aiheuttamasta taudista pitäisi ajatella! Tässä kuitenkin on jotakin ajatuksen sirpaleita:

Yleiset hygieniaohjeet pitäisi olla jokaiselle tuttuja aivan selkäytimeen asti. Niitä pitäisi myös noudattaa. Yski edes hihaan ja käsien pesulle, mars! Kuten moni meistä eri aloilla, niin minäkin joudun pian työssäni ottamaan sekä tautiriskin että vastuun erilaisesta tiedottamisesta influenssaan liittyen. Opetushallitus on kesäkuussa liittänyt sivuilleen tiedotteen pandemiaan varautumisesta kouluyhteisöissä ja oletan, että tästä asiasta pommitetaan vielä lisää, kunhan elokuu koittaa! Kouluyhteisöt ovat erityisen alttiita tartunnoille, todetaan, mutta löytyyhän niitä muitakin paikkoja saada tartunta!

H1N1-sikainfluenssan tautitapaukset lisääntyvät kotimaassa ja ulkomailla. Leviämistä voi seurata myös kartalla: esim. FluTracker. Raksuttavatko aivoni siis tyhjää myös mahdollisen ulkomaanmatkan suunnitelmien kohdalla? Olen mukamas ollut lähdössä matkalle syksyn aikana, mutta pandemia-uutisten tultua tuli tunne, että en haluakaan matkalle. Ei siksi, että pelkäisin saavani matkalta tartunnan vaan myös siksi, että mahdollisesti olen jo sairaana matkan koittaessa! Ja entäpä se, että uutisten mukaan terveistä työntekijöistä tulee työpaikoilla pula. En halua matkustaa ja lomailla, jos tilanne käy kriittiseksi...

Entäs sitten rokotus. Tällä hetkellä en ole kovin innostunut H1N1-rokotteen ottamisesta. En haluaisi sitä. Viimeksi, kun otin influenssarokotteen, olin kipeämpi kuin aikoihin. En pyri levittämään epäluuloa rokotteita kohtaan, mutta itse tunnen (tervettä?) epäluuloa rokotetta kohtaan, jota on testattu hyvin vähän. Voi olla, että ajatukseni muuttuu, mutta tällä hetkellä ajattelen näin. Tulkoon vaikka tauti.

Milloin ajatukseni selkiytyvät? Nyt kuullostaa siltä, että en haluaisi sitä enkä haluaisi tätä - mutta kukapa sikainfluenssaa haluaisikaan! En haluaisi ehkä edes ajatella tätä!

Ei kommentteja: