torstai 16. heinäkuuta 2009

Arvoitus

Olenko palautunut viime viikonlopun kisoista (5000m kilpakävely + perusmatkan triathlon) on arvoitus, joka selviää huomenna. Tällä viikolla olen yrittänyt palautella lepäämällä sekä seuraavilla harjoitteilla:

- kevyt lihaskunto (BodyPump,) 1h
- syvävenyttely, 1h (+lyhyet venyttelyt)
- kilpapyöräily noin 50km, 1h 30min+30min
- uinti 2x20min
- vesijuoksu 2x20min
- kävely 1h, joka sisälsi muutaman juoksuspurtin, polvennosto- ja pakarajuoksua (lyhyet), muutama lyhyt mäkihyppely

Tuntuma tällä hetkellä on yllättävän hyvä. Vertaan palautumista pisimpien kilpakävelykisojen palautumiseen. Suoritusaika 20km:n kilpakävelyssä on minulla ollut 2.10-2.15, joten ajallisesti perusmatkan triathlonkisa oli pitempi, 2.57. Triathlon vaatii enemmän kestävyyttä, mutta kilpakävely on vaativampaa lihaksiin kohdistuvan rasituksen takia. Kokemukseni mukaan olen ollut aivan "rikki" kaksikymppisen jälkeen, kun tämän tri-kisan jälkeen tuntui vain vähän ranteessa! (Pyöräilessä olin varmaan pitänyt rannetta hiukan väärässä asennossa.) Selityksiä tähän löytyy, esim. "Voiman merkitys (kilpakävelyssä) korostuu siksi, että suorituksessa pyritään säilyttämään kontakti alustaan. Juoksussa sitä vastoin on rentouttava lentovaihe", kertoo valmennusopas vertaillen kilpakävelyä ja juoksua. Triathlonkisassa lajeja on vieläpä kolme, joten rasitus ei todellakaan ole yksipuolista!

Ravitsevan ravinnon osuutta ei pidä palautumisessa unohtaa, ja sitä on tullut nautittua riittävästi. Jos kisa menee huomenna huonosti, niin tietysti voi pohtia sitä, oliko jäätelön määrä tarpeeksi suuri palautumisen maksimointiin... :) Jotakin voi aina yrittää korjata ja tehdä vielä paremmin!

Ei kommentteja: