sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Järkeä mukaan

Nyt olen havahtunut siihen tosiasiaan, että tähän touhuun on otettava järkeä mukaan, muuten ei seuraa ainakaan hyvää. Synkkä syksy on selvitty ja voin unohtaa paniikinomaisen 'pinnalla pyristelyn'... (Tarkoitan pelkoa, selviänkö syksyn synkkyydestä henkisessä mielessä!) Todennäköisesti olin uinut itseni hapoille marras-joulukuussa, ja hiihdot yms. harjoitukset eivät palauttaneet tarpeeksi. Lepoakaan ei ollut riittävästi, koska leposyke huiteli aivan liian korkealla.

No, tilanne on jo korjautumassa. Leposyke on laskenut. Minun on muistettava biologiset tosiasiat ja oma historiani: peruskuntoni ei ole mikään erityisen hyvä. Sitä on kehitettävä ja pidettävä yllä jatkuvasti. Nyt pitää tarkistuttaa rauta-arvot, jotta näen, miten paljon tapahtui laskua joulukuun aikana. Maitohappotestiin kun taas pääsisi kilpakävelyryhmän kanssa, niin happotilannekin selviäisi varmasti, ei ainoastaan tuntumalla. Tosin kilpakävelyhapot ja sykkeet eivät pidä paikkaansa uidessa, olen sitä mieltä.

Tänään oli järkeä mukana matolla, kun etenin 10km kilpakävelyä, 4km juoksua ja 1km:n kävelyä.

8 kommenttia:

Amalia kirjoitti...

Moi!
Hyvää Uutta Vuotta! :)
Kroppaa kannattaa kyllä kuunnella. Vaikka jättäisi viikon tai kaksi väliin. Suurempaa vahinkoa saa aikaan puolikuntoisena treenatessa.
Treeni-iloa!

tuikku kirjoitti...

Samaa mieltä kuin edellinen kropan kuuntelemisesta.
Uinnissa kynnykset ovat selvästi matalammat johtuem mm. asennosta ja veden lämpötilasta.

liisa kirjoitti...

Kiitos samoin, Amalia!

Tuikku, kiva, kun vahvistat tämän havainnon! Minulla on testattu moneen kertaan kynnykset kilpakävelyssä. Siis matalampia sykkeitä uintiin.

tuikku kirjoitti...

Hataran muistikuvan mukaan lajissamme olisi kynnyksistä karkea perussääntö: pyörän kynnys on 5-10 yksikköä alempi kuin juoksun ja uinnin taas 5-10 yksikköä alempi kuin pyörän. Suuntaa antava ja yksilölliset erot voivat olla huomattavia johtuen mm. tekniikan taloudellisuudesta.Vähän sama juttu kuin maksimisykkeen laskemiseen käytettävä kaava.
Voin muistaa väärinkin, itselläni on laktaatit mitattu jokaisessa lajissa erikseen.

liisa kirjoitti...

Tuikku, kiitos tiedosta, että on edes jotakin tämän suuntaista! En ole siis ihan vainoharhainen tms. tuntemuksissani!

liisa kirjoitti...

Kun saisikin laktaatit mitattua joka lajissa!

tuikku kirjoitti...

Tuntemuksiinsa pitää aina luottaa!
Tarvitset kaverin ja mittarin mittauksen onnistumiseen. Käyrä on loppujen lopuksi helppo tulkita. Täällä Hesassa voisin auttaa mittarini kanssa. Tai siis nyt ei vähään aikaan onnistuisi, olenhan sairaslomalla ja yksikätinen. Jos saat kynnykset juoksuun niin niiden ja tuntemusten perusteella pystyy aika tarkkaan arvioimaan kynnykset muihinkin lajeihin. Korostan fiilisten tärkeyttä.

liisa kirjoitti...

Kiitos tarjouksesta, Tuikku, että voisit joskus ehkä auttaa maitohappojen mittauksessa! Onhan mittarisi säädetty oikein...? Parantele, niin katsellaan asiaa edempänä. Muuten ilmeisesti liikun siellä samoilla suunnilla kuin sinä käydessäni Hesassa - Paloheinä on tuttua paikkaa...