maanantai 5. tammikuuta 2009

Hiihtoon valmistautumista

Päivän urheiluteko: Tämän päivän urheiluteko on epäilemättä ollut suksien voitelu. Ei kovin hienolta kuullosta mutta se voi nousta arvoon arvaamattomaan huomenna. Sattuipa niin kinkkisesti että nuorempi seuran naisurheilija on sairastunut, ja minut laitetaan sitten triathlonseuran maakuntaviestin osuutta hiihtämään. Onneksi matka on vain 1,7km tai sen sellaista - toivottavasti eivät ole huijanneet minua.

Välineet: Jo kymmenisen vuotta hyvin palvelleet kilpaluistelusukset pääsevät siis vihdoinkin ensimmäisiin kisoihin, siksi suoritin voitelunkin erityisellä huolellisuudella. Vanha silitysrauta on levittänyt luistovoidetta moninkertaisesti hintansa edestä. Miksihän ihmiset valittavat, ettei heillä ole voitelurautaa? Silitysrauta käyttöön, eikä enää tarvitse narista. Jos haluaa silittää vielä vaatteitakin, voi hyvällä omallatunnolla ostaa hienomman vaatteita varten. Sikli löytyi, mutta harjan olen jossakin ihmeen siivousvimmassa piilottanut liian hyvin. "Uuden" harjan nappasin siis keittiöstä: juuresharja sopii ihan hyvin suksien harjaamiseen. Mitenhän näin perinteisesti miehiseen puuhaan voi käyttää näin hyvin perinteisesti naisten askareiden työvälineitä?

Muistoja: Itse olen kilpaillut hiihtämällä viimeksi - ööö - noin 36 vuotta sitten. LionsClub järjesti Pikkukoskella (Helsingissä) hiihtokilpailut. Luntakin oli, ainakin niinä kahtena vuonna, kun osallistuin. Ensimmäisenä vuonna voitin oman sarjani ja sain palkinnoksi lusikan. Seuraavana vuonna eksyin reitiltä yhden toisen tytön kanssa. Muistan kun se tyttö manasi, ettei täältä 'pirun kalliolta' löydä mihinkään. Myöhemmin vasta tajusin, että tyttö oli tiennyt ihan oikein: Pirunkalliohan sen paikan nimi on vieläkin. Nämä olivat ainoat lapsuuteni kisat yksien koulukisojen lisäksi. Liian vähään jäi silloin kilpailut. Muistan, että voitontahto oli hirveä. Eka piti olla. Eka tai eksynyt, näköjään. Sääli, että vanhempani eivät vieneet minua enää sen jälkeen kisoihin. En minä itse lyönyt hanskoja naulaan sen eksymisen takia.

PS. Eilisen päivän urheiluteko oli 3h:n LSD-harjoitus (termi peräisin Eerolta).

Ei kommentteja: