tiistai 21. huhtikuuta 2009

Uintia elvistellen

Eilen piti tehdä tarkistus ja uida uudestaan 3000m ottaen aikaa - etten nimittäin vaan vahingossakaan ole elvistellyt kertoessani, että olen uinut kolmosen tunnissa! Minuutin meni nyt yli, mutta vauhti ei ollut ihan rentoa ykköstä vaan paremminkin kakkostasoa uimarien tehoilla mitattuna. Kahden kilometrin jälkeen alkoi myös hartioissa painamaan ja melkeinpä jopa koskemaan, ja muistin tehneeni aikaisemmin iltapäivällä BodyPumpin... Samoin volttikäännöksiin ei enää meinannut löytyä potkuvoimaa. Mutta jatkoin sitkeästi, vaikka kierrosaikoihin tulikin aina muutama sekunti lisää. Todistin siis varmaan lähinnä itselleni, että en ole elvistellyt.

Olen muutama viikko sitten kaivanut pitkästä aikaa PEF-mittarin esille. PEF = uloshengityksen huippuvirtauksen mittaus, ja se liittyy astmaatikkojen hengityskapasiteetin mittaukseen. Therapia fennica kertoo mittauksesta seuraavaa: "Parhaiten PEF-mittaus sopii astmapotilaiden ventilaatiokyvyn muutosten seurantaan: sillä voidaan arvioida esimerkiksi lääkityksen, fyysisen rasituksen tai erilaisten altisteiden vaikutusta hengitystieobstruktioon." Varsinaista kuntoa PEF ei siis mittaa, mutta toki jonkinlaista, ainakin henkilökohtaista, hengityskapasiteettia kyllä. En ole ollut koskaan kovin ahkera PEF:n mittaaja, mutta itselläni on yksi erikoisuus tähän PEF:iin liittyen: kapasiteettini on erittäin reilusti kaikkien naisten viitearvojen yläpuolella (nyt tuli kuin tulikin se tekstin elvistelyosa!). Tämäntalvisen uintiharjoittelun myötä PEF-tulos oli vieläkin parantunut pari pykälää aikaisempaan verrattuna. Sukeltelulla olen sen aikaisemmankin kapasiteetin mielestäni lapsena itselleni hankkinut.

3 kommenttia:

Puolimatkassa kirjoitti...

Kiitos kommenteista ja onnentoivotuksista. Huomasinkin, että täällähän on jotain PEF- asiaa asiallisesti kirjoittettuna. Pitääpäs lukasta hieman tarkemmin, kunhan vain pienokaisen ihailusta kerkeän.

-Puolimatkassa

liisa kirjoitti...

Moi! No en kovin syvällisesti pysty PEF:sta kirjoittamaan, mutta muistelen sellaista, kun Kuusijärvellä kisoissa viime elokuussa oli kauppias, joka myi sellaista hengitysharjoituslaitetta. Keskustelin hänen kanssaan silloin hetken ja olin kyllä täysin samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että hengityskapasiteettia pystyy harjoittamaan puhallusharjoituksella. minä tosin en sellaista laitetta kyllä hanki, koska omat arvoni huitelevat jo miesten käyrillä... Uimassa voi tehdä saman tyyppiset harjoitukset paljon hauskemmin!

liisa kirjoitti...

Uusimmassa Valmentaja-lehdessä on kuin onkin tuotepalstalla juuri juttu hengityslihasten harjoittelusta! Siellä on esimerkki tuotteesta, jolla hengityslihaksia voi harjoittaa.